Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, 3 October 2011

Vanggey!!!!!!Vanggey!!! Daging Vanggey........

VANGGEY!!!VANGGEY!!!! Hari ni kite main masak-masak ye puan2 dan tuan2....
Haaaa...hamekkk kau giler lama x hapdet skali kuar masak2..kau hado??? Tak pe pasrah je la ekk. Disebabkan ai punya En. Bos suka makan masakan mamak ni, kenela blajo masak mamak pulekk. Jangan aku jadi mamak sudeyy!!adeyy tambi yanna dey!!!

Memandangkan cuti aku hanya jatuh pada hari ahad so hari ahad jela dapat masak tuk family. Pikir punya pikir, tenung punya tenung, tilik punya tilik skali dapat la idea nak masak DAGING VANGGEY. Resepi ni aku belajor dari Mak Teh aku ler. Tapi aku main hantam je ikut cara sendiri. Mintak mahap la yer x sempat nak senap gambo. Tak pe karang aku cilok kat google jela senang kan. Kalo nak senap gambo ngan henpon cap ayam je punnn. Gambo tak cun sangat.


Tudiaaa gedabak sapa tak nampak pendek umur...heee...Lebih kurang gini la ghopernyer daging vanggey tu...pic google ok!!

Dah x yah nak bebel panjang2. Let's cekidauttt the ingredients, vanggey!!vanggey!! :
Daging/ayam (ikut suka hati nak bnyak mana)
Rempah kari daging
Serbuk cili
Bawang merah diblender (lagi banyak lagi sedap)
*Bawang putih - di mayang halus
*Bunga lawang
*Bunga cengkih
*Kulit kayu manis
*Buah pelaga
*Daun kari
*Serai - diketuk
Kicap manis
Air asam jawa - sikit jer
Garam
Kiub ayam

* Bahan2 ni kena tumis ye puang2 dan tuang2 sekaliang....

Bahan2 kat atas nun korang agak sendiri la yer sebab aku pun main agak2 je. X reti nak ikut sukatan2 ni. Alah men hantam2 je pun. Agak x cukup tambah, agak x cantik kalernya bagi cantik. Kita yang nak makan. Modify la sendiri hek3x!
Macam mana nak masak die??? Eleh senang bangat...Ni cara aku ler. Suke ati korang le cane nak masak janji buleh makan kan. Tengok tu pot pet lagi. Dah2 sambung2 cane nak masak...okey2..

1. Mula-mula basuh la daging pas tu tos air tu. Lepas tu perap daging ngan air asam jawa ngan kicap manis. Kalo nak guna ayam, ayam tu kene goreng separuh masak pas tu baru perap ngan kicap n air asam jawa tu. Kalo daging x yah goreng dah kang campak je terus lam kuali tu.

2. Lepas tu tumis la bahan2 yang bertanda ( * ) ni tadi. Bila da naik bau masukkan pulak serbuk kari daging, serbuk cili (kalo nak pedas lebihkan laa). Masukkan je la bawang besar (diblender) skali senang. X yah nak tunggu pecah minyak segala la.

3. Bila da blup2 tu masukkan daging yang diperap tadi dalam kuah tu. Kalo daging kena masak lama sikit sebab nak bagi empuk kan. So kena tambah air la sebab nak empukkan daging. Kalo ayam plak x yah tambah air sebab da digoreng kan.

4. Pas tu tunggu la daging tu masak. Tengok macam kuah die pekat2 tu kire masak la tu. Kalo ikutkan Mak Teh aku cakap suk kuah tu kering sikit. Aku x suka kering sangat so aku biarkan die macam ade kuah sikit baru sedap makan.

Ni la resepi pertama aku kat blog ni muahahaha. Try laa...sedap!!! Sesuai makan ngan roti, segala jenis nasi. Amacam ada berani nak try!!!! Try le kalo nak rasa cirit-birit 45 tahun x renti-renti...hehehehe tipu jeee. Cer terai..cer terai..cer terai...

Sekian dulu dari Chef Moon untuk rancangan kali ini yer. Moga kita berjumpa di lain rancangan. Baiiiiiiiiiiii.....vanggey!!!vanggey!!!


5 comments:

Ain Atika Zailani said...

wahh terimakasi bagi resipi...boleh suruh mak buat..ehhh?? kenapa mak? muehehhehe...

aleen aiden said...

woahhh,sekali tengok macam opor daging pon ade.nampak mabeles!lapar....hu3

Rasmuna Mun said...

Ain ~ hah!!kan mak pulak yg kena msk...hehehe

Aleen ~ opor???hmm sedap2..

aNiS tHe BumbleBee said...

terlioq! sok jugak aku buat cubaan.kekeke!

Rasmuna Mun said...

vanggey!!!vanggey!!!..buat jgn x buat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...